Readers ask: Medicijnen Zonder Recept Strafbaar?

0 Comments

Waar kan ik medicijnen kopen zonder recept?

Voor sommige medicijnen is geen recept nodig. Ze zijn te koop in de apotheek, supermarkt, drogist of bij het tankstation. Voor advies over deze vrij verkrijgbare medicijnen kunt u uiteraard terecht bij uw apotheek.

Welke onderdelen zijn vastgelegd in de wet op de geneesmiddelen?

In de Geneesmiddelenwet staat hoe een medicijn mag worden geproduceerd en verhandeld. Zie ook het toezicht op:

  • apotheken.
  • apotheekhoudende huisartsen.
  • geneesmiddelen (producttoezicht)
  • geneesmiddelenreclame en gunstbetoon.
  • collegiaal doorleveren van eigen bereidingen.
  • geneesmiddelen zonder handelsvergunning.

Waar kan ik medicijnen kopen?

Receptmedicijnen kunt u alleen bij een apotheek kopen. Voor zelfzorgmedicijnen heeft u geen recept nodig. Deze medicijnen kunt ook bij de drogist of in de supermarkt krijgen.

Hoe kun je medicijnen krijgen?

De meeste medicijnen kunt u alleen op recept krijgen als een arts deze voorschrijft. Andere medicijnen koopt u zonder recept bij een apotheek, drogist of supermarkt. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bepaalt voor elk medicijn of een recept nodig is.

You might be interested:  Often asked: Recept Pasta Parmezaanse Kaas?

Waar kan ik medicijnen online kopen?

De Nationale Apotheek is een officiƫle online apotheek waar je ook jouw receptplichtige medicatie kunt bestellen.

Is Tramadol zonder recept verkrijgbaar?

Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Tramagetic en Tramal en als het merkloze Tramadol. Het is te verkrijgen in bruistabletten, tabletten met vertraagde afgifte, oplostabletten (‘dispers’), capsules, capsules met vertraagde afgifte, druppels, zetpillen en injecties.

Waar moet je op letten als je opiaten toedient?

Zorg voor een zorgvuldige opiatenregistratie, bijvoorbeeld: leg vast bij de losse opiaten op naam (niet in GDS / medicatierol) en bij de opiaten niet-op-naam (‘werkvoorraad’) wat er wanneer door wie voor welke cliĆ«nt wordt uitgehaald. Opiaten op naam kunnen ook in een GDS (medicatierol) worden verstrekt.

Welke middelen vallen onder de Geneesmiddelenwet?

UA- middelen (verkoop Uitsluitend via Apotheek) AV- middelen (Algemene Verkoop, vrije verkoop). Geneesmiddelen met de AV-status zijn geneesmiddelen met een verwaarloosbaar risico waardoor deskundig toezicht bij de verkoop niet nodig is. UAD- middelen (verkoop Uitsluitend via Apotheken en Drogisterijen).

Wat is verplicht verboden omtrent de bijsluiter?

Het leveren van een Nederlandstalige bijsluiter bij een medicijn is verplicht. Er zijn wetten en regels, als garantie voor veiligheid van een medicijn. Het medicijn, en ook de bijsluiter, worden beoordeeld door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Wie verkoopt geneesmiddelen?

Door welke winkels mogen AV middelen verkocht worden? Door iedereen die bij de Kamer van Koophandel ingeschreven staat, zoals supermarkten, benzinestations, boekwinkels/kiosken, avondwinkels etc. Overigens mogen AV middelen ook verkocht worden door drogisterijen en apotheken.

Kun je zomaar naar een apotheek?

Je hebt vrije keuze in apotheek. Het is echter niet verplicht om bij een bepaalde apotheek ingeschreven te staan. Maar wel aan te raden als je veelvuldig medicijnen gebruikt. Zij maken dan een dossier aan waarin staat welke medicijnen je gebruikt en kunnen zo nagaan of bepaalde medicatie wel samengaat.

You might be interested:  Recept Nachos Met Kaas Uit De Oven?

Welke zelfzorgmiddelen zijn er?

Veel gebruikte zelfzorgmedicijnen zijn onder andere: pijnstillers, hoestdranken, neusdruppels, anti-diarreemiddelen en anti-wagenziekte, smeermiddelen tegen spierpijn of pijn na kneuzingen.

Hoe herken je medicijnen?

Bovendien moeten op de verpakking van het medicijn leesbaar zijn vermeld: het serienummer, het batchnummer en de vervaldatum van het medicijn. Een zogenoemd anti-sabotagekenmerk (anti-tampering device, ATD), een zegel op de buitenverpakking. Hieraan kunt u als apotheker zien dat de verpakking niet eerder is geopend.

Wat is medisch noodzakelijk?

De term ‘ medische noodzaak’ is gebaseerd op artikel 2.8; lid 4 van het Besluit zorgverzekering: ‘voor zover behandeling met het door de zorgverzekeraar aangewezen geneesmiddel voor de verzekerde medisch niet verantwoord is’.

Wat betekent zo nodig medicatie?

Zo nodig medicatie. Artsen schrijven regelmatig medicijnen voor die ‘ zo nodig ‘ gegeven mogen worden. Het gaat dan vaak om pijnstillers of slaapmedicatie. De arts moet in het zorgdossier aangeven wanneer verzorgenden deze medicijnen mogen toedienen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post